Alimentarea corectă: Ghid pentru începători
Astăzi vorbim despre alimentarea corectă un mic ghid pentru începători.
De ce este important să te alimentezi corect?
Dese ori auzim despre alimentarea corectă.Cercetările continuă să lege problemele de sănătate cu felul în care ne alimentăm. De exemplu, o alimentație corectă și echilibrată poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Mâncărurile diverse și hrănitoare îmbunătățesc toate funcțiile corpului, de la performanța fizică la capacitățile cognitive ale creierului. De fapt, alimentele afectează toate celulele și organele. Dacă faci sport, atunci o alimentare corectă și sănătoasă te va ajuta la îmbunătățirea performanței și la creșterea realizărilor.
Principii de bază ale unei alimentații adecvate.
În ultimii ani, nutriționiștii nu consideră conținutul caloric al dietei drept principalul parametru al nutriției și beneficiilor. Numărarea caloriilor este utilă pentru a naviga în alegerea felurilor de mâncare și pentru a face meniul mai variat, iar scăderea în greutate are loc din cauza deficienței lor. Dar reducerea conținutului caloric al meselor duce adesea la o lipsă de energie și de macro și micronutrienți esențiali. Metabolismul de bază și echilibrul energetic nu sunt singurele criterii pentru o dietă sănătoasă.
Există trei grupe de macronutrienți majori: carbohidrați, proteine și grăsimi. Acești nutrienți (plus apa) sunt baza vieții. Micronutrienții sunt vitamine și minerale importante. Fiecare dintre ei joacă un rol specific în funcționarea organismului. Deci, magneziul este implicat în peste șase sute de procese, inclusiv producția de energie, funcționarea sistemului nervos și contractia musculară. Fierul transportă oxigen, afectează sistemul imunitar și funcția creierului, iar calciul este o componentă esențială a dinților și oaselor, un mineral cheie pentru inimă și mușchi. Lipsa unor vitamine poate fi umplută cu preparate farmaceutice, dar este mai bine să nu duci la o deficiență și să obții tot ce ai nevoie prin alimente. Necesarul zilnic de anumite substanțe variază în funcție de caracteristicile individuale ale organismului.
Produse recomandate
Pentru a înțelege ce produse sunt utile, trebuie să înțelegi compoziția și proprietățile lor. În primul rând, este important să se evalueze prezența macronutrienților:
- Carbohidrații (4 kcal/g) se găsesc în cereale, alimente bogate în amidon – pâine, paste, cartofi, precum și fructe, leguminoase, produse lactate și zahăr.
- Proteinele (4 kcal/g) se găsesc în carne, pește, lactate, ouă, leguminoase, soia și varză.
- Grăsimile (9 kcal/g) se găsesc în nuci, semințe, uleiuri, pește gras și avocado.
Retine că puține produse constau dintr-un singur macronutrient. Majoritatea sunt surse de proteine, grăsimi și carbohidrați în același timp, dar în procente diferite. De exemplu, o sută de grame de nuci conțin aproximativ 60 g de grăsimi, dar și 12 g de proteine și 11 g de carbohidrați.
Concluzie
Nutriția corectă presupune utilizarea alimentelor integrale, care reprezintă 80-90% din dieta. Acestea sunt bogate în nutrienți și au adesea un conținut scăzut de calorii, dar suficient. Adică fiecare porție va fi mai benefică fără a compromite sănătatea și silueta. Acestea sunt în mod necesar cereale, legume, fructe, ouă, carne, pește, produse lactate, nuci și uleiuri.
Pentru o schimbare, această bază de meniu poate fi completată cu ingrediente opționale: super-alimente, condimente, germeni, produse din soia și fasole, fructe de pădure și semințe. În plus, trebuie să monitorizezi cu atenție cantitatea suficientă de substanțe dacă excluzi în mod intenționat unele produse (pentru alergii, diete vegetariene sau vegane).